جایگزینی مالیات با درآمدهای نفتی
تاريخ خبر 19 اسفند 1392
«ولم یستقم امره الا قلیلا» حکومت، با نابودی مالیات جز اندکی دوام نمیآورد حضرت علی(ع)
نقل از سخن آنلاین:«اصلاح نظام مالیاتی»، «جایگزینی مالیات به جای درآمدهای نفتی»، «کاهش بهای مالیات» و «افزایش سطح مالیات» از جمله صحبتها و وعدههای نامزدهای ریاست جمهوری در ایام انتخابات بود که بارها توسط کاندیداها و نمایندگان اقتصادی آنها بیان شد که نشان از اهمیت مقوله مالیات در اقتصاد کشور دارد. اصلاح نظام مالیاتی امری بسیار ضروری در کشور است به خصوص اینکه با توجه به تحریمهای سنگین و ناعادلانه غرب، کشور در شرایط اقتصاد مقاومتی به سر میبرد و از طرفی وابستگی شدید بودجه کشور به درآمدهای نفتی اوضاع اقتصادی را با چالشهای سنگینی روبرو کرده است. در این شرایط باید هر چه زودتر جایگزینی مناسب برای درآمدهای نفتی انتخاب شود که بهترین جایگزین، درآمدهای مالیاتی است که علاوه بر درآمدزایی برای کشور، ابزاری برای کنترل تورم، دلالی و توزیع و توسعه عدالت در کشور است که میتواند سهم بالایی در افزایش رشد اقتصادی ایران داشته باشد. بر این اساس بر آن شدیم تا مروری بر وضعیت مالیات در اقتصاد ایران و آینده پیش روی آن داشته باشیم.
مالیات
مالیات ابزاری است برای توزیع عادلانه درآمد و ثروت کشور، که نقش تعدیلکننده ثروت در جامعه را دارد، بطوری که هر کس درآمد بیشتر و ثروت بیشتری دارد باید مالیات بیشتری پرداخت کند. مهمترین عاملی که میتواند عدالت اجتماعی را محقق کند، مالیات است و تا زمانی که بخش مالیات سازماندهی نشود، نمیتوان امید چندانی به اقتصاد کشور داشت. اجرای دقیق قوانین عادلانه اخذ مالیات در جامعه نه تنها سبب از میان رفتن فاصله طبقاتی بلکه باعث کاهش تورم در اقتصاد نیز میشود. در بسیاری از کشورهای توسعهیافته و حتی درحالتوسعه حدود 90 درصد پرداختهای جاری دولت، از طریق مالیاتها تامین میشود، در حالی که سهم مالیات در بودجه ایران طی ده سال گذشته فقط 25 تا 33 درصد بوده است. طبق آمار درآمد مالیاتی کشورهای صنعتی رقمی بسیار بالایی را به خود اختصاص میدهد که این رقم برای آمریکا 97 درصد، اتریش 94 درصد، استرالیا 91 درصد، کشورهای اتحادیه اروپا 93 درصد است.
بيشتر بخوانيد »
نگاه حاکمیتی به مالیات
تاريخ خبر 3 اسفند 1392
به نقل از الف:
اخیراً وزیر محترم راه و شهرسازی در اظهار نظری پیرامون مسکن اجارهای پیشنهادی ارائه کردهاند مبنی بر اعطای معافیت های مالیاتی برای موجرانی که قردادهای دو سال به بالا با مستاجران میبندند.
این اظهار نظر را از این باب باید به فال نیک گرفت که نگاه به مالیات به عنوان یک ابزار حاکمیتی در میان مسئولین ایرانی نگاه رایجی نیست. اگرچه توجه دولت به جذب درآمدهای مالیاتی در سال های اخیر افزایش یافته است به نظر میرسد که تلقی مسئولین کشور از مالیات کم و بیش به خراج ستانیهای حکومت های اعصار گذشته تاریخ شباهت دارد. درست است که درآمدهای مالیاتی بخش عمده درآمدهای دولت های توسعه یافته را تشکیل میدهند ولی نقش مالیات در توسعه کشورهای جهان بسیار مهمتر از تامین مخارج دولت است. در واقع قوانین مالیاتی از مهمترین ابزارهای هستند که دولت ها برای تنظیم روابط اقتصادی و حتی اجتماعی در سطح جامعه در اختیار دارند.
با کمال تاسف باید گفت که نظام مالیاتی کشور ما –علیرغم پیشرفت هایی که سال های اخیر هم در عرصه قوانین و هم در عرصه اجرا صورت پذیرفته - یکی از عقب افتادهترین و ناکارآمدترین نظام های مالیاتی دنیاست. صرفنظر از مشکلات اجرایی و پدیده نامیمون فرارهای مالیاتی که همچنان نظام مالیاتی کشور را به استهزا میگیرد، به نظر میرسد که ساختار قوانین مالیاتی ایران نیاز به بازنگری اساسی دارد.
اشاره شد که قوانین مالیاتی اگر به درستی تدوین و اجرا شوند میتوانند نقش بسیار موثری در تنظیم مناسبات اقتصادی-اجتماعی در سطح جامعه ایفا کنند. پیشنهاد وزیر محترم راه و شهرسازی که با توجه به همین نکته مطرح شده است میتواند پیشنهاد بسیار مناسبی در جهت کنترل تورم در بخش تامین مسکن استیجاری باشد ولی مشروط برآنکه پیش از آن ساختار قوانین مالیاتی در این بخش به گونهای مناسب مورد بازبینی قرار گرفته باشد ولی متاسفانه در شرایط کنونی و با قوانین مالیاتی ناکارآمد فعلی پیشنهاد اعطای معافیت های مالیاتی جذابیت چندانی برای تامینکنندگان بازار مسکن استیجاری ندارد.
بيشتر بخوانيد »
اقتصادمقاومتی؛ فرصتی برای تحقق حماسه اقتصادی
تاريخ خبر 3 اسفند 1392
رهبر انقلاب اسلامی با ابلاغ سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی»، تاکید کردند: اقتصاد مقاومتی خواهد توانست الگویی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقشآفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.
به گزارش واحد مرکزی خبر، متن ابلاغیه رهبر معظم انقلاب به رؤسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به شرح زیر است:
بسماللّه الرحمن الرحیم
ایران اسلامی با استعدادهای سرشار معنوی و مادی و ذخائر و منابع غنی و متنوع و زیرساختهای گسترده و مهمتر از همه، برخورداری از نیروی انسانی متعهد و کارآمد و دارای عزم راسخ برای پیشرفت، اگر از الگوی اقتصادی بومی و علمی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی که همان اقتصاد مقاومتی است، پیروی کند نه تنها بر همه مشکلات اقتصادی فائق میآید و دشمن را که با تحمیل یک جنگ اقتصادی تمام عیار در برابر این ملت بزرگ صفآرایی کرده، به شکست و عقبنشینی وا میدارد، بلکه خواهد توانست در جهانی که مخاطرات و بیاطمینانیهای ناشی از تحولات خارج از اختیار، مانند بحرانهای مالی، اقتصادی، سیاسی و ... در آن رو به افزایش است، با حفظ دستاوردهای کشور در زمینههای مختلف و تداوم پیشرفت و تحقق آرمانها و اصول قانون اساسی و سند چشمانداز بیست ساله، اقتصاد متکی به دانش و فناوری، عدالت بنیان، درونزا و برونگرا، پویا و پیشرو را محقق سازد و الگوئی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد.
بيشتر بخوانيد »
اطلاعات درآمدی، پیش نیاز اخذ مالیات عادلانه
تاريخ خبر 11 بهمن 1392
جام جم آنلاین:نظام مالیاتی ما با مشکلات متعددی دست به گریبان است که مهمترین عامل آن را میتوان نبود اطلاعات شفاف در حوزه درآمد مردم دانست. متاسفانه تاکنون دستگاه مالیاتی اقدام موثری برای جمعآوری اطلاعات در این حوزه نکرده است و همین موضوع، موجب شده است بسیاری از افراد در نپرداختن مالیات موفق باشند.
این در حالی است که یکی از بهترین روش ها برای پرداخت مالیات، خوداظهاری است؛ اما در شرایطی که مردم به دلایل مختلف، حاضر به شفاف کردن اطلاعات مالی خود نیستند، این روش نیز کارایی ندارد.
همچنین این پرسش همیشه مطرح است که چرا باید فقط از مزدبگیران پیش از آن که حقوق خود را دریافت کنند، مالیات کم شود در حالی که برخی کارفرمایان آن را به موقع به سیستم مالیاتی کشور پرداخت نمی کنند و اکنون برخی کارفرمایان بدهی های مالیاتی کلانی از این بابت دارند.
بيشتر بخوانيد »
مالیات، شاهکلید اقتصاد بدون نفت
تاريخ خبر 11 بهمن 1392
جام جم: در هر اقتصادی و به هر اندازهای (کوچک یا بزرگ) آنچه مهم است و چرخهای اقتصاد را به حرکت در میآورد «درآمدهای» آن اقتصاد است. گاهی برخی کشورها یا بهتر بگوییم دولتها مزایای ویژهای برای درآمدزایی خود دارند که نوعی رانت یا درآمد بیزحمت محسوب میشود.
این رانت و درآمد بادآورده برای ایران مانند سایر کشورهای نفتخیز، نفت است. رانت ها چند ویژگی دارند؛ نخست این که بخش بزرگی از درآمد دولت ها را تشکیل می دهد، دوم این که برای آن زحمت زیادی کشیده نمی شود و در نهایت نیز همین راحتی، اقتصاد کشور را سخت به آن وابسته و متصل می کند. با این حال همان طور که رانت ها سهم زیادی در درآمد دولت دارند، اما این بخش از درآمد همیشگی و پایدار نیست. بنابراین کارشناسان اقتصادی می گویند منبع درآمد واقعی و پایدار هرگز براساس رانت شکل نمی گیرد و لذا نفت رانت نیست.
به زعم آنها اقتصاد هر کشور برای توسعه و رشد پایدار و متوازن به «طور حتم» نیاز به درآمد پایدار و مستمر دارد. بسیاری از منابع یا راه ها می تواند به عنوان درآمد مطرح باشد، اما دولت و حکومت نمی تواند به دلیل نوع عملکرد و سیاستگذاری و وظایف اصلی و صیانتی خود از هر نوع درآمدی استفاده کند. مثلا ممکن است بخشی از درآمد دولت از محل تجارت یا کنترل تجارت باشد، اما نمی تواند خود مانند یک تاجر، کالا خرید و فروش کند.
اینجاست که موضوع درآمد پایدار و ثابت برای توسعه و رشد اقتصادی اهمیت پیدا می کند. یکی از این درآمدهای پایدار که در بیشتر جوامع و دولت ها بسیار موثر و به درآمد پاک معروف است، «مالیات» است.
مالیات علاوه بر تامین درآمد دولت یکی از مهم ترین و اصلی ترین ابزارهای سیاستگذاری مالی برای کنترل و توزیع عادلانه درآمد در جامعه است. اینچنین است که در ایران - که صاحب یک اقتصاد رانتی نفتی است و این رانت همیشه در معرض تهدید و تحریم است - گسترش دریافت مالیات و افزایش سهم مالیات در درآمدهای دولت اهمیت ویژه ای می یابد. براساس آخرین آمار موجود، سهم مالیات در تامین هزینه های جاری دولت 44 درصد است حال آن که این رقم در کشورهای پیشرفته تا 80 درصد برآورد می شود. همچنین سهم مالیات از تولید ناخالص داخلی 8/6 درصد است که در کشورهای جهان تا 40 درصد نیز افزایش یافته است. براساس قانون برنامه پنجم تا پایان برنامه سهم مالیات در تولید ناخالص داخلی باید به 10 درصد برسد، هدفی که سازمان امور مالیاتی از هم اکنون تحقق آن را رد می کند. با این حال کارشناسان اقتصادی می گویند حال که تحریم ها تکیه بر درآمد نفت را مضر و حتی خطرناک کرده اند رشد درآمدهای مالیاتی به عنوان شاه کلید تحقق اقتصاد بدون نفت باید در دستور کار جدی حاکمیت قرار گیرد؛ موضوعی که دشوار، اما شیرین است.
بيشتر بخوانيد »
دلار در نقطه تعادل جدید
تاريخ خبر 2 بهمن 1392
دنیای اقتصاد - روند کاهشی قیمتها در بازار ارز و طلا متوقف شد. پس از اعلام اجرایی شدن توافق ژنو، قیمتها در بازار ارز با شتاب بیشتری نزول کرد. بازار سکه نیز گرچه کماکان در وضعیت رکود قرار دارد، اما بهدلیل افت ارزش دلار با افت قیمت روبهرو شد. فعالان بازار معتقدند، نقطه تعادل دلار در سطح 2 هزار 900 تومان قرار دارد و با افت از این سطح میزان، تقاضا بهخصوص در بخش حوالههای ارزی افزایش مییابد. افزایش تقاضا در این بخش تبدیل به محرکی برای بازگشت قیمت به سطح قبلی میشود. درمجموع برخی فعالان بازار، سطح کنونی را نقطه تعادلی جدید برای دلار توصیف میکنند. گروه اندکی نیز اقدام دبیرکل سازمان ملل در بازپسگیری دعوت از ایران برای حضور در نشست ژنو دو (نشست بینالمللی برای حل بحران سوریه) را در این جابهجایی قیمتی تاثیرگذار میدانند. البته اکثر فعالان معتقدند بازار با توجه به اتفاقات مثبت اخیر دارای ذهنیت مثبتی به آینده است و این عوامل اقتصادی هستند که تعیینکننده موقعیت قیمتی بازار در روزهای پیشرو هستند. رفتار بانک مرکزی نیز از چهارشنبه هفته گذشته با یک شیب بسیار ملایم، قیمت رسمی دلار را تا روز یکشنبه افزایش داد؛ اما این روند در روز گذشته متوقف شد و این بانک ارزش رسمی دلار را کمی کاهش داد.
تعدیل قیمتها در بازار
گروه بازار پول- روند کاهشی نرخ دلار و یورو که طی دو روز کاری اول هفته جاری با شدت نسبتا زیادی شروع شده بود، دیروز متوقف شد و بازار تغییرات رخ داده را قدری تعدیل کرد. طی روزهای اخیر، بهطور کلی یورو در مقابل دلار تضعیف شده بود. بر همین اساس نیز افت قیمت یورو، به اندازه دلار تعدیل نشد و در مجموع از ابتدای هفته تا دیروز یورو کاهش بیشتری را متحمل شد. به هر روی روند قیمتها در بازار ارز کاهشی است. بهعلاوه روند نزولی قیمت سکه دیروز متوقف شد؛ ولی بازار فلز زرد رنگ در داخل کشور هنوز با رکود مواجه است. طلای جهانی نیز دیروز را با افت محدود قیمت شروع کرده و به آمار اقتصادی بخش مسکن و بازار کار آمریکا که در روز پنجشنبه منتشر خواهد شد، نظر دارد.
بيشتر بخوانيد »
رویکرد اقتصادی جدید متکی به مالیات
تاريخ خبر 27 دی 1392
رویکرد اقتصادی جدید متکی به مالیات
در بودجه سال 93 اتکا بودجه به نفت کاهش پیدا خواهد کرد و یک رویکرد اقتصادی جدید متکی به مالیات شکل خواهد گرفت.
بيشتر بخوانيد »
معافیت ۱ میلیون تومانی مالیات حقوق
تاريخ خبر 25 دی 1392
سایت در حال بارگذاری است. لطفاً نظرات سازنده خود و نواقصی را که هنگام استفاده از سایت مشاهده میفرمائید به مدیریت سایت انتقال دهید.
خبرگزاری تسنیم: کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی عصر دیروز تصویب کرد: حقوق ماهانه تا یک میلیون تومان در سال آینده از پرداخت مالیات معاف شود.
اسماعیل جلیلی عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم با اشاره به جلسه عصر دیروز این کمیسیون، گفت: جلسه نوبت عصر کمیسیون تلفیق مجلس با حضور معاون نظارت راهبردی رئیس جمهور و نمایندگانی از مرکز پژوهشهای مجلس و دیوان محاسبات برگزار شد.
وی در ادامه به مهمترین مصوبات جلسه عصر دیروز کمیسیون تلفیق اشاره کرد و در این باره اظهار داشت:
بيشتر بخوانيد »
حذف یکسوم اسامی ممنوعالخروجهای مالیاتی از لیست
تاريخ خبر 22 دی 1392
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور از حذف یکسوم اسامی ممنوعالخروجهای مالیاتی از لیست خبرداد و با اعلام اینکه مالیات بخشهای دولتی و خصوصی یکسان میشود، گفت: «مالیات بنگاههای تولیدی که مشکل پرداخت یکجای مالیات را دارند، تقسیط میشود.» به گزارش خبرگزاری مهر، علی عسکری در مورد رقم بدهی مالیاتی و تعداد ممنوعالخروجیهای مالیاتی گفت: «براساس قانون بودجه، رقم بدهی ممنوعالخروجیهای مالیاتی سال جاری بیش از 500 میلیون تومان به بالا در نظر گرفته شده و رقم یک میلیون تومان نیز براساس ماده 202 قانون مالیاتها است.»
بيشتر بخوانيد »
درآمدهای مالیاتی و نفتی در سال ۹۳
تاريخ خبر 8 دی 1392
خبرگزاری تسنیم: سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در جلسه امروز این کمیسیون، معاون بودجه معاونت نظارت راهبردی رئیس جمهور پیشبینی کرد که درآمدهای مالیاتی و نفتی در سال آینده محقق میشود.
بيشتر بخوانيد »