به گزارش خبرگزاری اقتصادایران،مجتبی خالصی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما، رشد اقتصادی، بهبود شاخص های اقتصاد مقاومتی و دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی را از مهم ترین اهداف کارگروه های اقتصادی ریاست جمهور در سال 95 بیان کرد.
خالصی در راستای دستیابی به اهدف فوق الذکر به طرح ریزی 12 راه، متشکل از 24 بند اشاره کرد و گفت: قرار است این 12 راهکار توسط کارگروه های متخصص به ریاست معاونین اقتصادی رئیس جمهور اجرایی شود.
حسین راغفر کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در طرف دیگر این گفتگو گفت: برای هر اصلاحی در سیستم اقتصادی کشور باید سه فرایند، شامل تشیخص بیماری، تحلیل بیماری و سپس تجویز راهکار مؤثر را در نظر گرفت.
وی ادامه داد: در مرحله تشخیص بیماری متأسفانه مشکلات بسیاری وجود دارد و می توان گفت که اقدامات صورت گرفته تابه حال پاسخگوی این تشخیص نبوده است.
راغفر در توضیح برخی از تشخیص های نابجا از قبیل بیماری های ساختاری در حوزه تشکیل سرمایه اشاره کرد و افزود: از سال 1338 تا 91 سهم بخش کشاورزی 5 درصد، بخش صنعت 70 و بخش خدمات 25 درصد بوده است که این یعنی تشخیص ناردست، تحلیل غیرعلمی و تجویز راهکار نامناسب برای تشکیل سرمایه در حوزه اقتصادی کشور.
این کارشناس اقتصادی مشکل بحران چشم گیری بنام رکود اقتصادی را مسبب کم مصرفی و کاهش مصرف خانوار دانست.
راغفر همچنین پایین بودن سهم فعالیت های مولدی همچون، صنعت، کشاورزی و خدمات را نسبت به فعالیت های غیرمولد، 17 درصد بیان کرد و گفت: تا زمانی که نگاه به درآمد از حوزه نفت و انرژی تا این حد پررنگ باشد طبیعی است سهم بخش صنعت وکشاورزی که به طور مستقیم با زندگی مردم سر و کار دارد این قدر پایین باشد؛ ساختار اقتصاد کشور، اینگونه کج و کج تر می شود.
این کارشناس مسایل اقتصادی گفت: مهمترین معضل حال حاضر کشور بیکاری است و تأکید بر درآمدهای نفت و گاز راهکار خروج از رکود نیست.
|
حسین راغفر افزود: راهکارهای اقتصادی ای که نتوانند تولید اشتغال کرده و چرخه تولید کشور را به حرکت در آورند راهکارهای صحیحی نیستند.
مجتبی خالصی رئیس امور شورای اقتصاد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور نیز در پاسخ به این کارشناس گفت: سیاست های ابلاغی فعلی مبتنی بر تجربیات گذشته است که یکی از این تجربیات رها شدن از وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی است.
او ادامه داد: پذیرفته است که در زنجیره تولیدات داخلی مشکلات زیادی وجود دارد اما کارگروه تشکیل شده برای تمام این مشکلات، پروژه هایی منشوری طرح ریزی کرده که از آن میان می توان به اجرای چرخه بهره وری، بهره وری فنی و حرفه ای جهت تعلیم و تعلم و نیز بهره وری در بهبود شبکه برق و انرژی کشور اشاره کرد.
خالصی در بیان 12 راهکاری که توسط کارگروه های اقتصادی ریاست جمهوری در صف اجرا قرار گرفته است، به برنامه های ملی برون گرایی، ارتقای توان ملی، عدالت محور کردن مسائل اجتماعی، انضباط ملی و قطع وابستگی به درآمدهای نفتی، توسعه اقتصاد دانش بنیان، شفاف سازی اقتصادی، برنامه ملی توسعه ظرفیت نفت و گاز و صنایع پایین دستی، برنامه ملی هدفمندسازی یارانه ها، برنامه ملی مردمی کردن اقتصاد و راهکارهای تقویت درآمدهای مولد و برنامه ملی سیاست های پولی و ارزی اشاره کرد.
حسین راغفر کارشناس اقتصادی گفت: نباید تمام مشکلات را به گردن دولت انداخت زیرا قوای دیگر هم به اندازه کافی در شکل گیری مشکلات اقتصادی جامعه سهیم اند.
او به پر رنگ بودن فساد اقتصادی به ویژه در بانکها و نظام مالیاتی کشور اشاره کرد و افزود: در این زمینه دولت چندان هم در رفع موضوع مؤثر نیست و نمی تواند جلوی فرارهای مالیاتی که توسط افراد خاص صورت می گیرد را مسدود کند.
راغفر ادامه داد: در کشورهای سوسیالیستی جدای از سیاست های متفاوت با نظام جمهوری اسلامی، اتفاق مؤثر و خوبی در مورد نظام های مالیاتی شکل می گیرد و آن اینکه 13 درصد از درآمد کشور به مالیات بر زمین اختصاص می یابد یعنی چیزی که اصلاً در ایران معنی ندارد.
او با بیان اینکه دولت به ساختارهای اساسی توجه نمی کند ادامه داد: رسیدگی به 12 راهکاری که شامل 24 بند می شوند و قرار است توسط کارگروه های اقتصادی رئیس جمهور اجرایی شوند دردی را دوا نمی کند زیرا 70 درصد از مشکلات اقتصادی کشور به بدنه دولت بر می گردد و عملاً قابل اصلاح نیستند.
راغفر گفت: برای مثال اگر این 12 بند در مورد خودروسازهای ملی اجرایی شوند عملاً این صنعت در کشور زمین خواهد خورد زیرا برخی از خودروسازها حتی اتاق رنگ هم ندارند و فقط خودرو را وارد کرده و مونتاژ می کنند؛ این یعنی دولت نه تنها حمایتی از تولید داخل نمی کند بلکه واردات را هم تشویق می کند.
مجتبی خالصی در پاسخ به این کارشناس گفت: تغییر ساختار، بسیار زمان بر است و کار یکی دو روز نیست.
اما از سوی دیگر راغفر به معضل دیگری اشاره کرد و گفت: بنگاهداری بانک ها، آن هم با مجوز بانک مرکزی مضرات فراوانی را به بدنه اقتصاد کشور وارد می کند؛ به گونه ای که بانکها در زمینه خرید و فروش زمین هم دست به کار شده اند.
او ادامه داد: مادامی که بر درآمدهای غیرمولد، مالیاتی تعلق نگیرد، بدون شک شاهد این قانون شکنی خواهیم بود.
راغفر با بیان اینکه اگر برنامه مالیاتی کشور اصلاح شود بهترین تشویق برای تولید داخل انجام گرفته است، افزود: درآمدهای غیرمجاز در بخش های غیرمولد سبب می شود که پول و سرمایه مردم به بخش تولید وارد نشده و در حساب های بانکی که بدون ریسک 20 تا 25 درصد سوددهی دارند خاک بخورد.
مجتبی خالصی نماینده دولت در پاسخ گفت: ما برای امور مالیاتی هم برنامه هایی داریم که انجام خواهیم داد.
او ادامه داد: تک تک برنامه های ما شامل طرح ها و منشور، پروژه هایی هستند که در برنامه اجرایی دولت برای امسال قرار گرفته است.