مالیات فعالیت‌های انتشاراتی، مطبوعاتی، فرهنگی و هنری

تاريخ خبر   5 مرداد 1393

قانون مالیات‌های مستقیم مصوب سوم اسفند ماه 1366 و اصلاحات بعدی آن- باب چهارم: درمقررات مختلفه- فصل اول - معافیت‌ها: ‌ماده 139

(ل)- فعالیت‌های انتشاراتی و مطبوعاتی، فرهنگی و هنری که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌شوند، از پرداخت مالیات معاف است.

تبصره 3- آیین‌نامه اجرایی موضوع این ماده به وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه و با پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

(شماره: 53456/ت 27257 ه‍ تاریخ: 07/12/1381) هیأت وزیران درجلسه مورخ 30/11/1381 بنا به پیشنهاد شماره 37319 مورخ 31/6/1381 وزارت امور اقتصادی و دارایی آیین‌نامه اجرایی تبصره 3 یاد شده را به این شرح  تصویب نمود:

فصل نهم- معافیت موضوع بند (ل) ماده 139

ماده 12- فعالیت‌های انتشاراتی و مطبوعاتی، فرهنگی و هنری اشخاص حقیقی یا حقوقی به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌شود. فعالیت‌های یاد شده براساس دستورالعملی توسط سازمان امور مالیاتی کشور با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعیین و اعلام خواهد شد.

و بالاخره دستورالعمل اجرایی (شماره: 13963/7040-211 تاریخ: 1382/12/24) موضوع ماده 12 آیین‌نامه این تبصره درخصوص فعالیت‌های انتشاراتی و مطبوعاتی، فرهنگی و هنری  با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تهیه شد:

دستورالعمل موضوع ماده 12 آییننامه اجرایی تبصره 3 ماده 139 اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم:

ماده 1- تعریف فعالیت‌های انتشاراتی، مطبوعاتی، فرهنگی و هنری موضوع این دستورالعمل به شرح زیر است: 

الف- فعالیت انتشاراتی: مجموعه فعالیت‌هایی که در فرآیند آفرینش فکری، تولید فنی، پخش و فروش کتاب انجام می‌شود تا به صورت مکتوب و یا الکترونیکی عرضه و در بازار به دست مصرف‌کننده برسد.

ب- فعالیت مطبوعاتی: مجموعه فعالیت‌هایی که در تولید و اشاعه خبر و اطلاع رسانی، انتشار و عرضه مطبوعات و نشریات شامل روزنامه و مجله یا دیگر انواع آن به صورت چاپی، الکترونیکی و یا از طریق رسانه‌های دیگر در دسترس و بهره‌برداری مردم قرار می‌گیرد.

ج- فعالیت فرهنگی: مجموعه فعالیت‌هایی که برای توسعه ارتباطات فرهنگی، ترویج، عرضه، ارزشیابی، پژوهش، نقد و بررسی آثار فرهنگی و هنری، اجرای صحنه‌ای و مبادلات فرهنگی و یا برای پر کردن اوقات فراغت و آموزش‌های فرهنگی و هنری در جهت افزایش آگاهی‌های عمومی صورت می‌گیرد. (نظیر جشنواره‌ها، نمایشگاه‌ها، مسابقات، نقد و بررسی، مراسم و مجامع)

د- فعالیت هنری: مجموعه فعالیت‌هایی که در فرآیند خلاقیت، تولید، تکثیر، اجرای صحنه، نمایش و توزیع آثار سینمایی، سمعی و بصری، موسیقیایی، هنرهای نمایشی، هنرهای تجسمی و مرمت و بازسازی آثار تاریخی، فرهنگی و باستانی انجام می‌گردد.

ماده 2- درآمد حاصل از فعالیت‌های انفرادی و یا جمعی موضوعات مذکور در ماده یک این دستورالعمل توسط اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای مجوز فعالیت (یا پروانه تاسیس) از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌باشد و به صورت مکتوب، سمعی، بصری و صحنه‌ای تولید، توزیع و عرضه می‌گردد از پرداخت مالیات معاف است.

تبصره 1: فهرست فعالیت‌های مشمول معافیت این دستورالعمل به شرح جدول پیوست می‌باشد.

تبصره 2: درآمد اشخاص حقوقی و حقیقی حاصل از فعالیت‌های مندرج در جدول پیوست در صورت داشتن قرارداد با اشخاص موضوع این ماده نیز از پرداخت مالیات معاف خواهد بود.

تبصره 3: معافیت مالیاتی اشخاص موضوع تبصره 2 این ماده در فعالیت‌های انتشاراتی موضوع بند (الف) ماده یک دستورالعمل مشروط به ذکر شماره و تاریخ مجوز پروانه نشر در قرارداد آنها خواهد بود.

تبصره 4: معافیت مالیاتی اشخاص موضوع تبصره 2 این ماده در فعالیت‌های مطبوعاتی موضوع بند (ب) ماده یک این دستورالعمل مشروط به ذکر شماره و تاریخ مجوز فعالیت در امور انتشار مطبوعات یا خبر گزاری و یا اطلاع رسانی در قرارداد آنها خواهد بود.

تبصره 5: معافیت مالیاتی اشخاص موضوع تبصره 2 این ماده در فعالیت‌های فرهنگی موضوع بند (ج) ماده یک این دستورالعمل مشروط به ذکر شماره و تاریخ مجوزهای تأسیس مستقل یا موردی فعالیت‌ها در قرارداد آنها خواهد بود.

تبصره 6: معافیت مالیاتی اشخاص موضوع تبصره 2 این ماده در فعالیت‌های هنری موضوع بند (د) ماده یک این دستورالعمل مشروط به ذکر شماره و تاریخ مجوزهای تولید، نمایش، اجرای صحنه‌ای، تکثیر، توزیع و فروش اثر هنری در قرارداد آنها خواهد بود.

تبصره 7: برخورداری از معافیت مالیاتی درآمد حاصل از سایر فعالیت‌های هنری اعم از احیا و مرمت آثار تاریخی، فرهنگی و باستانی منوط به ارائه مجوز از سوی میراث فرهنگی کشور خواهد بود.

 تبصره 8: اجرای ضوابط مندرج در تبصره‌های 3، 4، 5 و 6 این ماده از اول سال مالی 1383 و بعد الزامی بوده و برای سال‌های مالی 1381 و 1382 پس از اخذ تأیید به انجام فعالیت اشخاص مشمول از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قابل اجرا خواهد بود.

تبصره 9: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور کنترل و اعمال معافیت، فهرست مشخصات کامل کلیه مجوزهای صادره درخصوص فعالیت‌های موضوع بند (ل) ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم هرسال را حداکثر تا پایان اردیبهشت‌ماه سال بعد در قالب بانک‌های اطلاعاتی در تهران به سازمان امور مالیاتی کشور و در مراکز استان‌ها به ادارات کل امور مالیاتی تسلیم می‌نمایند.

ماده 3- اشخاص موضوع این دستورالعمل مکلف به انجام سایر تکالیف مربوط از جهت تسلیم به موقع اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود زیان یا اظهارنامه حسب مورد می‌باشند. عدم رعایت شرایط و ترتیبات مقرر در قانون مالیات‌های مستقیم و آیین‌نامه موضوع ماده 139 قانون مزبور از سوی اشخاص موضوع این دستورالعمل در هرسال مالی موجب محرومیت از معافیت مقرر در آن سال خواهد شد.

ماده 4- به استناد تبصره 2 ماده 104 قانون مالیات‌های مستقیم کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی (موضوع بند «الف» ماده 95 قانون مالیات‌های مستقیم) که دارای مجوز فعالیت از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌باشند در صورت پرداخت وجوهی بابت فعالیت‌های مندرج در فهرست موضوع بند (ل) ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم، الزامی به کسر مالیات علی‌الحساب (موضوع ماده 104 قانون مالیات‌های مستقیم) نداشته و لیکن به موجب تبصره یک ماده مذکور مکلف‌اند ظرف سی روز از تاریخ انعقاد قرارداد، رونوشت آن را به اداره امور مالیاتی ذی‌ربط با اخذ رسید تسلیم نمایند.

 تبصره: در قراردادهای اشاره شده در این دستورالعمل لازم است که مشخصات و نشانی کامل و شماره مجوز صادره درخصوص فعالیت‌های موضوع بند (ل) ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم اشخاص طرفین قرارداد درج گردد.

ماده 5- اشخاصی که مبادرت به توزیع، پخش و فروش کتاب یا نشریات و مطبوعات می‌نمایند از تاریخ اخذ مجوز از وزارت‌خانه مزبور نسبت به درآمد حاصل از فعالیت‌های موضوع فهرست ضمیمه مشمول استفاده از تسهیلات مقرر در این دستورالعمل خواهند بود.

ماده 6- حقوق بگیرانی که برای انجام فعالیت‌های موضوع بند (ل) ماده 139 قانون یاد شده در استخدام اشخاص حقیقی یا حقوقی می‌باشند مشمول مقررّات مالیات بر درآمد حقوق موضوع فصل سوم از باب سوم (مواد 82 الی 92) قانون مالیات‌های مستقیم بوده و مشمول معافیت موضوع بند (ل) ماده 139 اصلاحی قانون مذکور نخواهند بود.

ماده 7- مفاد این دستورالعمل نسبت به درآمدهای اشخاص مربوط به فعالیت‌های موضوع بند (ل) ماده 139 اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم مورخ 27/11/1380 که از 01/01/81 به بعد تحصیل می‌شود جاری خواهد بود.

ماده 8- فهرست فعالیت‌های انتشاراتی، مطبوعاتی، فرهنگی و هنری موضوع این دستورالعمل هر دو سال یکبار توسط سازمان امور مالیاتی کشور با همکاری و پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعیین و اعلام خواهد شد.

احمد مسجد جامعی- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی

عیسی شهسوارخجسته- رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور

فهرست فعالیتهای مشمول معافیت موضوع بند (ل) ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم

ردیف

طبقه فعالیت

نوع فعالیت

فعالیت‌های مشمول

1

انتشاراتی

انتشار کتاب

نویسندگی (تحقیق، تألیف، ترجمه، تصحیح، گرد آوری) ویراستاری، صفحه آرایی، صفحه‌بندی، حروفچینی، خطاطی، طراحی جلد، بازنویسی - نشر کتاب اعم از کاغذی یا الکترونیکی - پخش و فروش کتاب

2

مطبوعاتی

1-2- تولید و نشر و اطلاعات

تولید خبر ـ عکاسی ـ نقد و بررسی خبرـ خبرگزاری ـ تفسیر ـ تولید و پردازش اطلاعات ـ اطلاعات رسانی مکتوب یا الکترونیکی که شامل آگهی و تبلیغات نخواهد شد.

2-2- انتشارات نشریات و مطبوعات

نویسندگی ـ گزارشگری ـ تفسیر و نقد خبر ـ روزنامه نگاری ـ عکاسی ـ گرافیست و کاریکاتور مطبوعات ـ مدیریت تحریریه مطبوعاتی ـ نشر و پخش و فروش نشریات و مطبوعات.

3

فرهنگی

1-3- مسابقات فرهنگی و هنری

مسابقات کتابخوانی، قرآنی و هنری.

2-3- جشنواره‌های فرهنگی و هنری

مراسم ـ نمایشگاه ـ مسابقات و نشست‌ها که به صورت داخلی و بین‌المللی انجام می‌گیرد.

3-3- نمایشگاه فرهنگی و هنری

نمایشگاه کتاب، مطبوعات، هنرهای تجسمی.

4-3- مراسم و مجامع فرهنگی و هنری

شب‌های شعر و ادب ـ نقد و بررسی کتاب و آثار هنری و سینمایی ـ بزرگداشت‌ها ـ یادبودها ـ همایش‌ها ـ کنگره‌ها و سایر نشست‌های فرهنگی و هنری.

5-3- کتابخانه عمومی

راه‌اندازی کتابخانه عمومی و اداره آن را در بر می‌گیرد.

4

هنری

1-4- تولید، تکثیر، توزیع و نمایش فیلم

فیلم نامه نویسی ـ تهیه کنندگی ـ کارگردانی ـ صدا برداری ـ صداگذاری ـ فیلم برداری ـ طراحی صحنه و لباس ـ تدوین گری ـ مدیریت تدارکات ـ فیلم برداری ـ جلوه‌های ویژه ـ بازیگری ـ بدل‌کاری ـ چهره پردازی ـ خدمات لابراتواری فیلم‌سازی ـ عکاسی ـ گویندگی ـ منشی‌گری صحنه ـ مدیریت تولید فیلم ـ آهنگسازی ـ دوبلوری ـ انیمیشن سازی ـ مستندسازی ـ مونتاژ گری ـ بازیگردانی ـ نورپردازی ـ دستیار کارگردان و صدا برداری و نمایش فیلم و پخش و فروش آثار تصویری.

2-4- تولید، تکثیر، توزیع و اجرای صحنه‌ای موسیقی ـ پخش و فروش آثار صوتی و تصویری

آهنگسازی ـ تنظیم کننده آهنگ ـ نوازندگی ـ شعر ـ خوانندگی ـ ضبط و صداگذاری و تکنوازی ـ پخش و فروش آثار صوتی.

3-4- تیاتر و نمایش صحنه‌ای

نمایشنامه نویسی ـ کارگردانی ـ تهیه کنندگی ـ صدابرداری ـ طراحی صحنه ـ نورپردازی ـ بازیگری ـ مدیریت تدارکات ـ چهره پردازی ـ نمایش صحنه‌ای (scene)، روحوضی، پرده خوانی، تعزیه، خیمه شب بازی، عروسکی، سیاه بازی و خیابانی.

4-4- هنرهای تجسمی

نقاشی - طراحی خوشنویسی ـ مجسمه سازی ـ نگارگری.

 

همچنین جهت اطلاع بیشتر دستورالعمل و بخش‌نامه‌های صادره در خصوص موضوع در اختیار خوانندگان محترم قرار می‌گیرند:

کد 3342 بانک مالیاتی ایران

دستورالعمل شماره: 15822 /200 تاریخ: 06/08/1391

موضوع: معافیت مالیاتی درآمد حاصل از طراحی و انتشار آگهی برای فعالیتهای مطبوعاتی

نظر به سؤالات و ابهامات مطرح شده درخصوص شمول یا عدم شمول مالیات نسبت به درآمد حاصل از طراحی و انتشار آگهی برای فعالیت‌های مطبوعاتی در اجرای مقررّات بند (ل) ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم، بدین‌وسیله یادآور می‌گردد:

طبق جزء 2-2 فهرست فعالیت‌های مشمول معافیت بند (ل) ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم موضوع دستورالعمل ماده 12 آیین‌نامه اجرایی تبصره 3 مذکور (بخش‌نامه شماره 19153/4348-211 مورخ 04/11/1383)، طراحی و انتشار آگهی در طبقه فعالیت مطبوعاتی مشمول معافیت موضوع این بند می‌باشد.

بنابراین در اجرای مقررّات بند (ل)‌ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم و آیین‌نامه و دستورالعمل مربوط، درآمد حاصل از طراحی و انتشار هرگونه آگهی توسط اشخاص دارنده مجوز فعالیت انتشار نشریات و مطبوعات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با رعایت مقررّات مشمول معافیت می‌باشد.

علی عسکری- رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور

کد3459 بانک مالیاتی ایران

بخش‌نامه شماره: 477 /200 تاریخ: 21/01/1392

موضوع: اجرای تبصره 2 ماده 104 اصلاحی قانون مالیات‌های مستقیم مصوب 27/11/1380 در خصوص اشخاص موضوع بند (ل) ماده 139 اصلاحی قانون یاد شده

در اجرای ماده 4 دستورالعمل موضوع ماده 12 آئین‌نامه اجرایی تبصره 3 ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم موضوع بخش‌نامه شماره 19153/4348-211 مورخ 4/11/83 در خصوص نحوه اجرای تبصره 2 ماده 104 قانون مذکور مقتضی است به منظور اعلام نظر در اجرای تبصره مذکور در موارد استعلام، ادارات امور مالیاتی به شرح زیر اقدام نمایند.

1- با بررسی سوابق پرونده مؤدی(دریافت کننده وجوه) از دارا بودن مجوز فعالیت صادره از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با رعایت دستورالعمل اجرائی موضوع ماده 12 آئین‌نامه اجرائی تبصره 3 ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم و انطباق آن با نحوه فعالیت مؤدی(مورد استعلام) اطمینان حاصل گردد.

2- ضمن اخذ قرارداد یا سایر مستندات مربوط به فعالیت‌های موضوع استعلام، مراتب را با مصادیق فعالیت‌های مشمول معافیت موضوع بند (ل) ماده 139 قانون مالیات‌های مستقیم تطبیق نمایند و از شمول فعالیت آن اطمینان حاصل نمایند.

3- با بررسی سوابق پرونده مالیات مؤدی(دریافت کننده وجوه) از تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان آخرین سال مالیاتی که مؤدی مورد نظر مکلف به تسلیم آن بوده است اطمینان حاصل گردد.

در صورت دارا بودن شرایط مذکور با رعایت مقررات نسبت به معافیت درآمد مورد استعلام، اعلام نظر گردد.

ضمناً از آنجائیکه طبق مقررات مواد 15 و 16 آئین‌نامه اجرائی تبصره 3 ماده 139 و مقررات تبصره 2 ماده 119 قانون برنامه پنجم توسعه تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی شرط برخورداری از معافیت مالیاتی می‌باشد در ذیل اعلام نظر تصریح شود، چنانچه مؤدی (دریافت کننده وجوه) نسبت به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر قانونی اقدام ننماید مالیات متعلق با رعایت مقررات از مؤدی مطالبه خواهد شد.

علی عسکری- رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور

کد 3723 بانک مالیاتی ایران

بخش‌نامه شماره: 37/93/200 تاریخ: 13/3/1393

موضوع: عدم شمول قانون مالیات بر ارزش افزوده بر آگهی‌های منتشره در روزنامه هاو نشریات

با عنایت به نامه شماره 57783/10/د مورخ 9/9/1392 مشاور محترم رئیس حوزه ریاست مجلس شورای اسلامی(تصویر پیوست) و اطلاق حکم مطبوعات مندرج در بند 5 ماده 12قانون مالیات برارزش افزوده مصوب 17/2/1387، آگهی‌های منتشره در روزنامه‌ها و نشریات از مالیات و عوارض ارزش افزوده معاف می‌باشد.

علی عسکری-رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور

پيغام های شما

عابدین محمدی 9 بهمن 1394 11:13

سلام بزودی پاسخ شما تهیه و نشان داده میشود.

mohamadali 29 فروردين 1394 3:4

با سلام سوالی که برای من پیش آمده که این موسسات بابت اجرای صحنه ای جشنواره ها باید با خوانندگان و عوامل مختلف پرداختی داشته باشند حا آیا این موسسات باید از هنرمندان قبل از پرداخت مالیات کسر کنند یا این که این هنرمندان و عوامل اجراهای صحنه ای نیز معاف از مالیات هستند؟ با تشکر (جواب ارسال خواهد شد)

پيغام جديد

عبارت امنيتی زير را بازنویسی کنید:
CAPTCHA

پيغام شما

نام
پيغام

خلاصه خدمات

وب سايت بانک مالياتی ايران خدمات گوناگونی در زمينه قوانين و مقررات مالياتی ارائه می دهد و "خودمشاوره⁠ای" را با استفاده از امکانات زیر فراهم آورده است:

تماس با ما

09122586954
تهران، البرز، قزوين، اصفهان، همدان، مركزي، كرمانشاه

09143112737
آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي، اردبيل، زنجان، گيلان، مازندران، كردستان

ايميل: